Normal_kind_lezen_leren_boek

De Griffeljury bekroont dit jaar tien kinderboeken met een Zilveren Griffel, de prijs voor het beste kinderboek van het jaar. De Penseeljury reikte acht Zilveren Penselen uit. In totaal werden door de beide jury’s ook 24 eervolle vermeldingen, de Vlag en Wimpels, toegekend. Dat meldt de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

De met een Zilveren Griffel bekroonde boeken zijn onder meer Het lammetje dat een varken is van Pim Lammers en Milja Praagman, Handje? van Tjibbe Veldkamp en Wouter Tulp, Toen ik van Joke van Leeuwen, Het gelukkige eiland van Marit Törnqvist en Lampje van Annet Schaap. Ook Sabel van Suzanne Wouda viel in de prijzen, net als Wij waren hier eerst van Joukje Akveld en Piet Grobler, De zweetvoetenman van Annet Huizing en Margot Westermann, Was de aarde vroeger plat? van Bette Westera en Sylvia Weve en De zombietrein van Edward van de Vendel en Floor de Goede.
 
Een Zilveren Penseel was er voor Heb jij misschien Olifant gezien? van David Barrow, Pippeloentje van Annie M.G. Schmidt en Fleur van der Weel, Dit is voor jou van Sanne te Loo en Konijnentango van Daan Remmerts de Vries plus Ingrid en Dieter Schubert. Ook Tori van Brian Elstak en Karin Amatmoekrim werd bekroond, net als En toen, Sheherazade, en toen? van Imme Dros en Annemarie van Haeringen, De wolven van Currumpaw van William Grill en Fabeldieren van Floortje Zwigtman en Ludwig Volbeda.
 
Op woensdag 19 september 2018 wordt het Gouden Penseel bekendgemaakt en uitgereikt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Tijdens het Kinderboekenbal op 2 oktober wordt bekend welke van de Zilveren Griffels verguld wordt.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids