Normal_eindtoets__toets__test__examen__tentamen

Maandag 14 mei beginnen de Centrale Eindexamens weer. Voor de ruim tweehonderdduizend vmbo'ers, havisten en vwo'ers een drukke en stressvolle periode. Dit jaar is het voor islamitische leerlingen extra zwaar: de ramadan valt precies samen met de examens. Dit meldt Trouw.

Tijdens de ramadan is het gebruikelijk dat moslims gedurende vier weken niet eten tussen zonsopkomst en zonsondergang. Dat geldt voor iedereen, ook scholieren. Niet elke moslim neemt even streng deel aan de vastenmaand, maar uit onderzoek blijkt dat 65 procent van de oorspronkelijk Turkse moslims en 93 procent van de moslims van Marokkaanse afkomst alle dagen vast.
 
Naar schatting doen zo’n tienduizend islamitische scholieren eindexamen. Hiervan neemt het overgrote deel deel aan de ramandan. Niet eten zorgt met name voor vermoeidheid en concentratieproblemen voor de scholieren. Ook het afwijkende dag- en nachtritme doet de vermoeidheid extra gelden. De examenprestaties zullen daardoor zeker te lijden kunnen hebben.
 
Toch lijkt het samenvallen van de examens met de vastenmaand geen problemen op te leveren. Althans, de VO-raad heeft hierover vrijwel geen vragen binnengekregen en ook het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) meldt dat zij geen klachten hebben ontvangen.
 
Het onderwijsministerie heeft twee jaar geleden al laten weten de data van de eindexamens niet te willen aanpassen vanwege de vastenperiode. De organisatie ervan is praktisch onmogelijk en bovendien is het de individuele verantwoordelijkheid van de gelovige om wel of niet deel te nemen aan religieuze verplichtingen, was de argumentatie. Dit standpunt wordt nog steeds onderschreven door het onderwijsministerie.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids