Ramadan-rel voor middelbare school, kinderen mogen wél eten in de bus

Het Nijmeegse Mondial College is erg duidelijk in een brief aan de ouders over het schoolreisje naar de Efteling. De leerlingen mogen tijdens de busreis naar het attractiepark niet eten en drinken vanwege de ramadan. De reactor reageert nu en heeft aan dat de zin nooit in de brief had mogen staan. Dat meldt het AD. 

In de brief staat de zin ‘aangezien deze dag tijdens de ramadan valt, is het voor alle leerlingen niet toegestaan tijdens de heen- en terugreis in de bus te eten of te drinken.’ Het gaat hierin over de schoolreis die de examenklassen op 28 maart maken, want dan is hun laatste lesdag.

Rekening houden met de ramadan 

Rector Gert-Jan Jansen snapt de commotie over de brief. Weblog GeenStijl schreef er gisteren namelijk een flink stuk over. Een medewerker van de school heeft volgens Jansen rekening willen houden met de leerlingen die aan de ramadan doen. “De zin had er alleen nooit mogen staan. De ouders en de leerlingen van de examenklassen zijn hier inmiddels schriftelijk over geïnformeerd.”

Burgerschapsonderwijs 

Het Mondial College besteedt regelmatig aandacht aan burgerschapsonderwijs met daarin de verschillende religies en culturen van Nederland. “Maar we schrijven niemand voor hoe je rekening met elkaar houdt. We vragen dus ook niet rechtstreeks om solidariteit met klasgenoten die vasten vanwege de ramadan”, zo stelt Jansen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk