Logo_logo_vereniging_vrije_scholen_vrijescholen

Rutte III wil méér vrijheid van onderwijs, zet zich in voor kleine scholen, wil een betere aansluiting tussen primair en voortgezet onderwijs en lijkt meer vertrouwen en verantwoordelijkheid te willen geven aan leraren en scholen. Tegelijkertijd ontbreekt een visie op het toenemende lerarentekort, krijgt het voortgezet onderwijs te maken met bezuinigingen en dreigt op veel vraagstukken een ‘mal’ als oplossing. Dit meldt de Vereniging van vrijescholen.

“Ruimte moet het kernbegrip zijn: voor de leerkracht als sleutelfiguur in de klas en als onderwijsontwikkelaar, voor de eigen onderwijsvisie van scholen én voor ouders en leerlingen die iets te kiezen willen hebben in het onderwijs. Het kabinet heeft een paar plannen die goede kansen bieden voor vrije scholen. Maar op veel onderwerpen is het nog maar de vraag of Rutte III zich zal ontpoppen tot een vrije school kabinet”, zo stelt Rian van Dam, voorzitter van de Vereniging van vrijescholen, in reactie op het nieuwe regeerakkoord.

Vrijheid van onderwijs

De kleine scholentoeslag blijft bestaan en dat is goed nieuws voor de kleinere vrije scholen en de diversiteit van het onderwijs. Want ouders moeten iets te kiezen hebben, zo staat ook in het regeerakkoord. En die ouders willen méér vrije scholen. Dat laat de bovengemiddelde groei van vrijescholen zien, aldus de vereniging. Vrije scholen die willen uitbreiden, maar ook tientallen ouderinitiatieven, lopen al jarenlang tegen belemmeringen aan. Met het doorzetten van de nieuwe Wet ‘Meer ruimte voor nieuwe scholen’ moeten daarvoor oplossingen komen. Maar dan is er ook meer financiële ruimte nodig, zodat niet alleen grote en rijke schoolbesturen hiertoe in staat zijn.

De Vereniging van vrijescholen volgt alle ontwikkelingen nauwlettend en is benieuwd naar de concrete uitwerkingen van de voorstellen uit het regeerakkoord. Daaruit zal blijken in welke mate vrije scholen kunnen bouwen op Rutte III.

Lees een uitgebreide reactie op www.vrijescholen.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids