Kinderen debatteren met Tweede Kamerleden over het regeerakkoord

Op vrijdag 18 februari debatteren groep 7 en 8 van de Agnesschool uit IJsselstein met Tweede Kamerleden over het regeerakkoord. Dat doen zij aan de hand van het Regeerakkoord in Kindertaal, dat Save the Children die dag lanceert om de kabinetsplannen ook voor kinderen begrijpelijk te maken. Pim Kraan, directeur van Save the Children: “Kinderen en jongeren moeten begrijpen waar beslissingen over gaan. Zij dragen immers de consequenties van de politieke keuzes die gemaakt worden. Kinderen hebben het recht om mee te lezen, denken en praten over onderwerpen die van invloed zijn op hun leven en toekomst.” Dit meldt Save the Children.

Voor veel volwassenen is het 50 pagina’s tellende regeerakkoord moeilijk om te begrijpen. Dit geldt helemaal voor kinderen. Voor de tweede keer brengt Save the Children daarom ‘Het Regeerakkoord in kindertaal’ uit: een kindvriendelijke leesbare versie van het regeerakkoord. Bekroond kinderboekenschrijver Rindert Kromhout bracht de 50 pagina’s terug naar 9 en herschreef het Regeerakkoord in heldere taal. De illustraties zijn door Gouden Penseel-winnaar en illustrator Jan Jutte gemaakt. Het boekje is gemaakt voor alle kinderen in de laatste klassen van de basisschool en de eerste klassen van de middelbare school.

Gebrek aan mogelijkheden 

Landen zijn verplicht kinderen te consulteren bij het ontwikkelen van (nationaal) beleid. Dit staat in artikel 12 van het VN-Kinderrechtenverdrag, dat ook door Nederland is ondertekend. De overheid moet er dus voor zorgen dat kinderen hun mening kunnen uiten en dat er naar die mening wordt geluisterd. In Nederland gebeurt dit nog onvoldoende. Het Kinderrechtencomité, dat toeziet op de naleving van het Kinderrechtenverdrag, is bezorgd over het gebrek aan mogelijkheden voor Nederlandse kinderen om te participeren in beslissingen en beleid dat hen aangaat. Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland: “Om kinderen te kunnen betrekken bij het maken van beleid en budgetbeslissingen, moeten zij natuurlijk wel eerst kunnen begrijpen waar deze over gaan. Met het regeerakkoord in kindertaal willen wij kinderen en jongeren in Nederland meer betrekken bij de politiek en hen meer inspraak geven.”

Kinderdebat 

Aan de hand van verschillende stellingen gaan kinderen uit groep 7 en 8 van de Agnesschool in IJsselstein tijdens het Kinderdebat op vrijdag 18 februari met Tweede Kamer-Leden Jan Klink (VVD), Haptamu de Hoop (PvdA), Marijke van Beukering (D66) en Kauthar Bouchallikht (GroenLinks) in debat. Zij spreken over mentaal welzijn, armoede, klimaat en participatie. Thema’s die het leven van kinderen raken, nu en in de toekomst. Het debat wordt door presentator Marcel Bamberg geleid. Het debat wordt afgesloten met een ‘Kindakkoord’, waarmee zij concrete aanbevelingen voor de regering geven.

Door: Nationale Onderwijsgids