Normal_zorgonderwijs__dokter__college__les__studenten__hbo__biologie__docent

Na een strenge voorselectie en een intensieve finaleweek met colleges, practica en toetsen zijn de beste biologieleerlingen van Nederland van dit jaar geselecteerd. Zij zullen eind juli ons land vertegenwoordigen bij de Internationale Biologie Olympiade in het Verenigd Koninkrijk. Marieke Smit uit Barendrecht van de school De Passie te Rotterdam won de finale. Zij wordt vergezeld door de rest van de top 4: Niels Appelman (Tabor College, Hoorn), Lieke ten Have (Hondsrug College, Emmen) en Corijn Rudrum (Pantarijn, Wageningen). Dit meldt SLO.

Afgelopen week vond de finaleweek plaats, maar de Nederlandse Biologie Olympiade ging al in januari van dit jaar van start met een voorronde waar meer dan 11.000 leerlingen aan meededen. De 100 leerlingen die daar het beste op scoorden werden uitgenodigd op de Universiteit Utrecht, waar ze een trainingsdag volgden. Deze kersverse kennis werd daarna getoetst. Hieruit volgde een groep van 20 topleerlingen die de afgelopen week zijn ontvangen op Wageningen University. Daar werden ze door een groep van universitair docenten en andere experts blootgesteld aan colleges, practica en toetsen. Genetica, ecologische modellen en microbiologie zijn slechts enkele van de diverse onderwerpen die werden behandeld.
 
De verscheidenheid aan onderwerpen is belangrijk, want dit biedt een uitstekende voorbereiding voor de Internationale Biologie Olympiade. Op 22 juli vertrekt het team naar de University of Warwick, Verenigd Koninkrijk om het op te nemen tegen de beste leerlingen van 69 andere landen. Nederland heeft internationaal de afgelopen jaren goede zaken gedaan: er werden bronzen en zilveren medailles gewonnen en twee jaar geleden ook een gouden.
 
De Biologie Olympiade voor de bovenbouw wordt ondersteund door Wageningen University, Universiteit Utrecht, Food Valley netwerk VO-HO, NIOO-KNAW, SLO en Cito, en wordt gesponsord door het ministerie van OCW, Rijk Zwaan, Nibi, NVON, ASML, Texas Instruments, Biologie voor Jou, 10voorBiologie, Wetenschap in Beeld, Breukhoven en Noordhoff Uitgevers.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids