Onderwijs pakt door met het aanpassen van verplichte lesstof Indonesië

Scholieren krijgen pas over twee jaar als verplichte examenstof dat Nederland structureel buitensporig geweld heeft gepleegd en gedoogd tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog (1945 – 1949). Dat vertelde de overheidspartner Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO) dinsdag aan NU.nl. Dit meldt NU.nl 

Docenten en uitgevers van lesmateriaal wachten dat moment niet af, zij passen nu al lesmethoden aan op de uitkomsten van een recent door de Staat betaald onderzoek over de Onafhankelijkheidsoorlog. 

Lesstof aanpassen 

“Elke docent die de ontwikkelingen rond de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog heeft meegekregen, zal nu zijn lesstof aanpassen”, aldus een woordvoerder van het SLO. “Dat is ook zo gegaan met #metoo, over grensoverschrijdend gedrag.”

Losse eisen 

Volgens het SLO heeft Nederland vrij losse eisen, zeker in vergelijking met andere landen, over wat scholieren moeten weten en leren. Behalve bij het vak geschiedenis. “Dat is omdat geschiedenis gaat over wie wij zijn en waar we vandaan komen als maatschappij”, aldus Alderik Visser, leerplanontwikkelaar mens en maatschappij van SLO. 

Vergevorderde plannen 

SLO heeft ‘vergevorderde plannen’ over wat scholieren de komende tien jaar verplicht moeten weten en leren. Zij verwachten die plannen in maart naar buiten te brengen. 

Lesmateriaal 

Uitgeverij ThiemeMeulenhoff heeft in samenwerking met het Rijksmuseum extra lesmateriaal ontwikkeld voor het vmbo en het mbo over de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. De uitgeverij en het museum hebben drie video’s gemaakt over de periode 1945 -1949, met opdrachten waarmee docenten en hun klas aan de slag kunnen. Het lespakket verschijnt 9 maart en is gratis te gebruiken. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk