Normal_computer__internet__kinderen__digitaal

Schoolgaande kinderen gebruiken gemiddeld 6,5 uur per dag een beeldscherm. Meer dan 60 procent heeft pijn na beeldschermgebruik, zo blijkt uit onderzoek door de Hogeschool Rotterdam voor de RSI-vereniging. Op Internationale RSI-dag roept de RSI-vereniging het nieuwe kabinet daarom op om verantwoord beeldschermgebruik op te nemen in het curriculum van scholen. Dit meldt de RSI-vereniging.

Het onderzoek toont aan dat schoolgaande kinderen gemiddeld 6,5 uur per dag doorbrengen achter het beeldscherm van een smartphone, tablet, laptop of computer. Een gemiddeld huishouden heeft negen beeldschermen en scholen gebruiken steeds meer tablets en smartboards. Meer dan 60 procent van de schoolgaande kinderen ervaart pijn aan arm, nek, schouders en/of rug na beeldschermgebruik. Op Internationale RSI-dag roepen de RSI-vereniging en Zit met Pit! het nieuwe kabinet daarom op om gezond beeldschermgebruik op te nemen in het verplichte curriculum van alle basisscholen én middelbare scholen.
 
Ouders en scholen hebben volgens het onderzoek geen aandacht voor de lichaamshouding bij beeldschermgebruik. Uit eerder onderzoek blijkt dat deze houding bij tablet, smartphone- en computergebruik vaak volledig verkeerd is. Kinderen leren op school wél een juiste schrijfhouding, terwijl ze veel minder dan 6,5 uur per dag schrijven. De Arbowet beschermt de werknemer met bijvoorbeeld een tijdslimiet aan beeldschermgebruik. Die bescherming geldt niet voor de jeugd. Kinderen hebben volgens het onderzoek ook nauwelijks beschikking over instelbaar meubilair op school.
 
Oefentherapeuten ontwikkelden het Zit met Pit! lesprogramma voor basisscholen. In drie lessen leren kinderen, ouders en leerkrachten alles over een goede beeldschermhouding en voldoende beweging. De RSI-vereniging en Zit met Pit! slaan de handen ineen om scholen met dit programma te laten werken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids