Normal_spreker__debat__congres

De 32 beste scholen van Nederland hebben zich geplaatst voor de finale van het NK Debatteren voor Scholieren. 21 januari gaan bij de Universiteit Utrecht de scholieren verbaal de strijd aan om de titel ‘Nederlands Kampioen’ te bemachtigen. Dat meldt Stichting Nederlands Debat Instituut.

Op zaterdag 21 januari biedt Universiteit Utrecht het podium aan 400 havo- en vwo-scholieren om elkaar verbaal te lijf te gaan. Tijdens drie voorrondes kwamen in totaal 124 scholen uit heel Nederland in actie op gastlocatie en titelverdediger het Utrechts Stedelijk Gymnasium. De voorrondes hebben 32 finalisten opgeleverd die allen gedegen kanshebbers zijn om de titel Nederlands Kampioen te veroveren.

Als partner van het NK Debatteren voor scholieren juicht de Universiteit Utrecht het toe dat scholieren naast hun school aan extra activiteiten deelnemen die bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast hebben 20 honoursstudenten van de universiteit tijdens de voorrondes gejureerd en hebben ze mede bepaald welke scholen in het finaledebat komen te staan.

De scholieren bereiden de stellingen van te voren voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Hierdoor leren zij zich verplaatsen in beide posities. Ook volgen ter plekke twee improvisatiestellingen: deze worden pas minuten voor de debatronde bekend gemaakt.

De scholieren zullen onder andere over de volgende voorbereide stellingen het debat aangaan: ontwikkelingshulp moet alleen aan lokale bedrijven worden verstrekt, de publieke omroep moet minstens twee uur per week zendtijd bieden aan extreme standpunten en mensen die door automatisering hun baan verliezen, hebben recht op een basisinkomen.

Het NK Debatteren voor Scholieren is de grootste scholierencompetitie voor de bovenbouw havo/vwo en wordt sinds 1998 jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. “Door te debatteren ontwikkelen leerlingen vaardigheden die essentieel zijn voor de 21ste eeuw. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben”, aldus voorzitter Roderik van Grieken.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids