Normal_bc885d11-7cb9-43a2-91ba-1e402794a07f

Jongeren zien de duurzame energiesector doorgaans niet als een aantrekkelijk werkveld. Een kleine 10 procent van de jongeren houdt bij het maken van hun studiekeuze rekening met een baan in de duurzame energiesector. Studenten in de richting Techniek, Exact & Informatica, Recht & Bestuur en Aarde & Milieu zijn het meest positief over een loopbaan in de duurzame energiesector: ongeveer een derde tot de helft ziet zichzelf in de toekomst werken in de sector. Dit blijkt uit marktonderzoek van GFK in opdracht van ECN uitgevoerd onder ruim 1200 jongeren in de leeftijd van 17 en 26 jaar. Dat meldt ECN.

Er heerst nog veel onwetendheid over werken in de duurzame energiesector. Bijna de helft van alle jongeren weet geen enkel bedrijf te noemen dat actief is op het gebied van duurzame energie. Slechts 1 procent kan vijf bedrijven noemen, en tot deze bedrijven behoren dan alleen energieleveranciers.

Vrouwelijke studenten lijken een carrière in de sector minder vaak te overwegen dan mannelijke studenten. Bovendien denken vrouwelijke studenten vaker dat de sector hen geen kansen biedt op een veelzijdige loopbaan. Ook over het loon zijn de jongeren onzeker. Bijna de helft weet niet of de sector goed betaalt en ruim een derde weet niet of ze makkelijk een baan kunnen vinden.

Polleke Peeters, senior communicatieadviseur bij ECN: "De duurzame energiesector is voor Nederland een belangrijke groeisector. Van de 171 duizend fte die naar verwachting in 2020 werkzaam zijn binnen de energiesector zal ruim 74.000 fte te maken hebben met hernieuwbare energie en energiebesparing, zo blijkt uit de Nationale Energie Verkenning 2016. Dat de sector jongeren niet lonkt, is zorgelijk. Er is werk aan de winkel voor bedrijven in de duurzame energiesector als zij top of mind willen zijn bij jong talent."

Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie laat in een reactie op het onderzoek weten: "De energietransitie is een banenmachine. Het is niet de vraag of er genoeg banen zijn voor de mensen, maar of er genoeg mensen zijn voor de banen. Het onderzoek van ECN maakt duidelijk dat het cruciaal is om breed interesse te kweken voor een baan in deze sector, zeker ook bij jongeren die zich oriënteren op de arbeidsmarkt."

Het onderzoek is uitgevoerd door GFK in opdracht van ECN, onder 1.259 respondenten tussen de 17 en 26 jaar met opleidingsniveaus van mbo tot en met postdoctoraal.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids