Normal_vo__klas__scholieren__leerlingen__toets__huiswerk

Het Commanderij College in het Noord-Brabantse Laarbeek is in conflict geraakt met de gemeente. De school wil de vmbo-locatie uitbreiden om het groeiende aantal leerlingen te kunnen opvangen. De gemeente wil daar niets van weten en stelt voor om de leerlingen te verspreiden over drie locaties, waaronder een basisschool. Directeur Carla Grootjen van het Commanderij College vindt deze oplossing onacceptabel. In een persbericht stelt zij dat de gemeente hiermee aantoont het voortgezet onderwijs niet belangrijk genoeg te vinden. Dit melden Eindhovens Dagblad en Omroep Brabant.

De school en de gemeente zijn al anderhalf jaar in gesprek over extra huisvesting voor de vmbo-leerlingen. Het huidige schoolgebouw is nog maar een paar jaar oud maar barst nu al uit zijn voegen. Het pand kan 400 leerlingen huisvesten maar na de zomer worden er zo'n 550 leerlingen verwacht.

Grootjen noemt het voorstel van de gemeente om de middelbare scholieren onder te brengen in een basisschool visieloos en bovendien onverantwoord. “Op avontuur gerichte pubers passen niet bij jonge kinderen die met hun ouders vragen om een beschermde omgeving”, schrijft de woedende directrice. In dit plan kan de veiligheid van de leerlingen niet worden gegarandeerd, vindt zij.

Om het tekort aan ruimte op te vangen zal de school in september starten met extra lange lesdagen. Dit zal echter het succesvolle onderwijsconcept van de school ondermijnen, waarschuwt Grootjen, en de leerlingen worden de dupe. Gemeente Laarbeek wilde tot dusver niet reageren op de uitspraken van de schoolbestuurster.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids