Normal_foto1

Nadia Nan uit Haarlem is één van de winnaars van de verhalencompetitie van Randstad Onderwijs en Van Dijk Educatie. Nan won met haar verhaal over een denkbeeldige baan over teleportatie van voedsel bij een reclamebureau. Naast Nan zijn Moesha Arts uit Nijmegen en Charlotte van Braak uit Zutphen de trotse finalisten. Alle drie winnen ze een schrijfworkshop van bekende schrijvers voor hun hele klas. De aanmoedigingsprijs ging naar Tristan Boogaard uit Leersum met zijn verhaal over een droombaan als acteur. Dat meldt Randstad.

De wedstrijd werd gehouden in het kader van het programma #wordenwiejebent. Met het programma wil Randstad mensen inspireren om datgene te doen waar hun hart ligt. Door de schrijfwedstrijd over hun droombaan in 2032 daagt Randstad leerlingen uit al in een vroeg stadium na te denken over hun passie en ambitie. De jury bestond uit bekende schrijvers Emiel de Wild en Eva Burgers. Zij reikten de prijzen uit en geven de winnaars een schrijfworkshop voor hun hele klas. Finalisten Moesha Arts en Charlotte van Braak wonnen met hun verhaal ‘Als je echt iets wilt’ over een gebarentolk en ‘Koffie op maandagmorgen’ over een kinderoncoloog.

De taalvaardigheid van middelbare scholieren gaat achteruit door digitalisering in het voortgezet onderwijs. Maar ook de interesses van scholieren veranderen, waardoor verhalen schrijven nauwelijks nog wordt gedaan. Randstad Onderwijs heeft samen met Van Dijk Educatie middelbare scholieren gevraagd om hun droombaan in 2032 te beschrijven om het schrijven te stimuleren en leerlingen al in een vroeg stadium te laten nadenken over hun passie en ambitie. De beste verhalen zijn gebundeld in een boek met illustraties van The Francolin.

Schrijver Emiel de Wild: “Als je jong bent is het belangrijk om zoveel mogelijk ervaringen op te doen, zodat je weet waar je kwaliteiten en affiniteiten liggen. Zelf dacht ik nooit dat schrijven iets voor mij was, tot ik ermee in aanraking kwam tijdens mijn theateropleiding. Dat jongeren via de verhalencompetitie worden uitgedaagd om te schrijven en dat de winnaars zich er via een workshop verder in kunnen ontwikkelen, spreekt mij dus zeer aan.”

© Nationale Onderwijsgids