Jongeren schrijven brieven naar kranten tijdens Schrijfwedstrijd

Meer dan 520 getalenteerde jonge schrijvers hebben hun stem laten horen in de editie 2023 van de Schrijfwedstrijd van Nieuws in de klas. In hun brieven uiten ze hun zorgen en ideeën over actuele onderwerpen zoals het klimaat, de oorlog in Oekraïne, het telefoonverbod op scholen, ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, het gevaar van de wolf, voetballers die naar Saudi-Arabië vertrekken, duur openbaar vervoer, racisme op school, (on)begrip voor de demonstraties op de A12, en de ongezonde gewoonte van vapen. Dat meldt NDP Nieuwsmedia.

Juryvoorzitter Monique Snoeijen: “Jongeren ontbreken vaak op de opiniepagina’s van kranten. Door middel van deze ingezonden brieven heeft de jury meer inzicht gekregen in de mening van leerlingen uit heel Nederland, wat onmisbaar is om de samenleving als geheel te kunnen begrijpen. Zo heeft de jury geleerd over problemen, trends en fenomenen waar zij geen weet van had.” Na lang beraad is de jury tot een top drie gekomen. De winnaar is Madelief Vissers (16) van het Norbertus Gertrudis Lyceum in Roosendaal, met haar brief 'De mentale stoornissen trend'. De tweede plaats gaat naar Sau Ling Law (18) van het Rietveld Lyceum in Doetinchem, met de brief 'Poepchinees, dat mag je niet meer zeggen, toch?'. De derde plaats gaat naar Mila Stuve (15) van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden, met de brief 'Ik draag wat ik wil'. Zij ontvangen een prijs die hen motiveert te blijven schrijven en hun brief wordt gepubliceerd in de krant. Projectleider van de Schrijfwedstrijd Astrid Cornelisse: “De brieven geven een bijzonder inkijkje in de belevingswereld van jongeren tussen de 9 en 19 jaar."

Deelnemende nieuwstitels 

Ook dit jaar hebben vooraanstaande nieuwstitels ruimte in de krant gereserveerd om de stem van jongeren te laten horen. Naast de top 3 worden deze week ook andere inspirerende brieven in de deelnemende nieuwstitels gepubliceerd. De kranten die de beste brieven publiceren zijn: AD, BN de Stem, Brabants Dagblad, De Gelderlander, De Limburger, De Stentor, De Telegraaf, Eindhovens Dagblad, Friesch Dagblad, Het Financieele Dagblad, Nederlands Dagblad, NRC, PZC, Reformatorisch Dagblad, Trouw, Tubantia en de Volkskrant.

Door: Nationale Onderwijsgids