Normal_arbeit_macht_frei_dachau_8235

Het Verzetsmuseum in Amsterdam houdt op 16 september een symposium over het eindexamenproject 'Geen nummers maar namen'. Voor het examenproject verdiepen jongeren tussen de 16 en 19 jaar zich in de geschiedenis van concentratiekamp Dachau. Op het symposium worden de resultaten van het project gepresenteerd en besproken. Het symposium is bedoeld voor docenten, educatief medewerkers en managers van organisaties die zich bezig houden met de Tweede Wereldoorlog en mensenrechten. Dit meldt de Museumvereniging.

Het project 'Geen nummers maar namen' loopt sinds 2009. Leerlingen van de Havo en het Vwo schrijven als eindexamenopdracht een biografie van een oud-gevangene van kamp Dachau. Daarvoor moeten de leerlingen archiefonderzoek uitvoeren, bezoeken zij plekken waar de oud-gevangene heeft vastgezeten en interviewen de oud-gevangene of diens nabestaanden. De biografieën vormen de basis van de tentoonstelling in het Verzetsmuseum die op 22 april door Koning Willem-Alexander werd geopend. Het is dit jaar 70 jaar geleden dat kamp Dachau werd bevrijd.

Op het symposium komen diverse deskundigen aan het woord die bij het project zijn betrokken. Het  onderscheidende aan dit project is dat de jongeren samenwerken met professionals aan een resultaat voor het grote publiek. Op het symposium wordt dit resultaat besproken evenals de leerpunten. Het middagprogramma bestaat uit diverse interviews met vertegenwoordigers van onder meer Amnesty International en de Stichting Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS). Ook oud-gevangene Willemijn Petroff-van Gurp komt aan het woord.  Meer informatie vindt u op verzetsmuseum.org.

© Nationale Onderwijsgids