Logo_tilburg_university_logo

Op 4 mei wordt op de campus van Tilburg University een gedenkwand en een digitaal monument onthuld ter herinnering aan 22 Tilburgse studenten die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen door bombardementen, verzetsactiviteiten, in concentratiekampen of aan de gevolgen van dwangarbeid en ziekte. Dit meldt Tilburg University.

Het Tilburg Cobbenhagen Center (TCC) heeft in het afgelopen jaar, in samenwerking met het Regionaal Archief Tilburg, toegewerkt naar de lancering van een digitaal monument. Het monument kwam mede tot stand door een crowdfundactie geleid door afdeling Development & Alumni Relations van Tilburg University, met steun van studentenverenigingen T.S.C. St. Olof, T.S.R. Vidar en de Kunst- en erfgoedcommissie.

Het monument heeft de vorm van een website die functioneert als virtuele gedenkplek en
creatief discussieplatform. Studenten en medewerkers van nu reageren daarop in briefvorm op de verhalen, dilemma’s en keuzes van de studenten die de oorlog niet overleefden: ‘Wat zou jij doen?’.

Het digitaal monument wordt om 14.30 uur tijdens een programma in de aula van de universiteit onthuld  (met medewerking van theatermaker Romy Rockx). Na afloop van het programma is er de gelegenheid het fysiek monument te bezoeken in het Cobbenhagen Gebouw: een nieuwe
gedenkwand die onder meer voor nabestaanden van grote betekenis is.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids