Normal_reanimatie_dummie

Zo'n 1200 middelbare scholieren in de regio Nijmegen zullen komend schooljaar leren hoe ze moeten reanimeren. Ze krijgen les van studenten Geneeskunde van de Radboud Universiteit van Nijmegen. De studenten hebben hiertoe zelf stichting opgericht, taskforce QRS (Qualitative Resuscitation by Students) Nijmegen. Dit meldt de Gelderlander.

De studenten hebben zich tot doel gesteld zoveel mogelijk scholieren in de regio gratis les te geven in reanimatie. Om alle 1200 leerlingen een cursus aan te kunnen bieden, zoekt de stichting nog een aantal instructeurs. Op dit moment hebben de studenten 19 trainers weten te werven.

De stichting is een samenwerking aangegaan met vier middelbare scholen uit Nijmegen en omstreken, namelijk het Stedelijk Gymnasium Nijmegen, de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen, Montessori College in Nijmegen en Groesbeek en Metameer in Boxmeer.

De eerste Taskforce QRS werd in 2006 opgericht in Maastricht. Sinds dit jaar heeft de stichting zich landelijk uitgebreid, met naast een stichting in Nijmegen ook een in Utrecht. De stichting vindt dat reanimatietrainingen standaard gegeven zouden moeten worden op alle middelbare scholen in Nederland. Tot dusver heeft de landelijke taskforce zo'n 10.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs getraind.

In Nederland worden per jaar zo'n 15.000 mensen getroffen door een hartstilstand. De kans om een hartstilstand te overleven neemt aanzienlijk toe als binnen zes minuten wordt begonnen met reanimeren.

© Nationale Onderwijsgids