
"Over reanimeren bestaat nog steeds het hardnekkige misverstand dat omstanders alleen kunnen helpen als ze een reanimatietraining hebben gevolgd. Dat klopt niet. Mensen hebben alleen lef nodig. Ze moeten een AED durven oppakken, en het apparaat zelf helpt hen vervolgens door alle stappen heen." Dat zegt Peter Houtzagers van Pulse4all.
"Elke dag krijgen in Nederland zo’n 40 mensen een hartstilstand: gewoon op straat, in de supermarkt of op het sportveld. Wachten op professionele hulp duurt dan te lang. De gedachte dat er een cursus nodig is om te kunnen reanimeren, werpt daardoor een gevaarlijke drempel op die onnodig mensenlevens kost. Omstanders kunnen het verschil maken: niet door hun diploma's, maar door hun durf om te handelen.
Niet handelen is het grootste risico
Ik hoor te vaak dat mensen denken: ‘Ik ben niet getraind, dus ik mag dit niet.’ Maar bij een hartstilstand is niet handelen het grootste risico. AED's zijn zeer eenvoudig te bedienen. Het apparaat vertelt in woorden welke stappen de helper precies moet nemen: het analyseert, dient de schok toe, vertelt wanneer en in welk tempo borstcompressie gegeven moet worden", aldus Houtzagers.
AED
"De overtuiging dat er eerst een training en oefening nodig is, houdt levensredders aan de zijlijn. Iedereen kan een AED gebruiken. Zorgverleners, AED-aanbieders, EHBO-organisaties, initiatieven als HartslagNu en de overheid moeten daarom deze boodschap duidelijk uitdragen: voor reanimeren met een AED is lef nodig, geen les."
Door: Nationale Onderwijsgids