Normal_citotoets_test_eindtoets_basisonderwijs

Een aantal middelbare scholen laat toch de scores van de eindtoets in het basisonderwijs meewegen bij het aannemen van nieuwe leerlingen. Maar dit is volgens de nieuwe wet verboden. Sinds dit jaar is het schooladvies dat de basisschool geeft over de leerling bindend. Toch blijken scholen in het voortgezet onderwijs hier geen genoegen mee te nemen, blijkt uit een enquête onder schoolleiders in het basis- en voortgezet onderwijs. Dat meldt RTL Nieuws.

Om ervoor te zorgen dat de scores van de eindtoets niet meer leidend zouden zijn bij het aannemen van leerlingen op middelbare scholen, is het geven van het schooladvies door basisscholen vervroegd naar 1 maart. De leerlingen maken vervolgens de eindtoets pas halverwege april. Toch blijkt nu dat scholen in het voortgezet onderwijs vragen om de scores van de eindtoets bij toelating van leerlingen. Om hoeveel scholen het gaat is niet bekend.

“Het komt voor dat je bijvoorbeeld een vwo- of gymnasiumadvies hebt en dat er toch een voorbehoud wordt gemaakt op de Cito-resultaten en het alsnog niet doorgaat”, zegt Petra van Haren, voorzitter van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). Er zou sprake zijn van een plaatsing of schooladvies onder voorbehoud van de eindtoetsresultaten. Dat is dan veelal onderdeel van regionale afspraken met het voortgezet onderwijs, blijkt uit peiling van de AVS. Van Haren van het kwalijk dat er allerlei additionele afspraken zijn gemaakt die niet binnen het wettelijke kader van de schooladvisering passen.

Bijna driekwart van de scholen zou hebben aangegeven in de peiling van AVS dat er in de regio (additionele) afspraken zijn met het voortgezet onderwijs over de werkwijze rond de schoolverwijzing. Ook geeft bijna de helft van de respondenten aan dat voortgezet onderwijs scholen vragen om enkelvoudige adviezen, hoewel staatssecretaris Dekker van Onderwijs heeft benadrukt dat combi-adviezen zoals havo/vwo geoorloofd zijn. De AVS roept schoolleiders op betere afspraken te maken over de toelating van leerlingen. 

© Nationale Onderwijsgids