Normal_speciaal_passend_onderwijs_les

De geschillencommissie passend onderwijs heeft na invoering van passend onderwijs al 33 zaken binnengekregen. Deze geschillen gaan over toelating, verwijdering of het ontwikkelingsperspectief van de leerling in het primair-, voortgezet of speciaal onderwijs. In totaal zijn er nu 17 adviezen uitgebracht door de commissie. Dat meldt Passend Onderwijs.

Als het scholen en ouders niet lukt om een passende plek voor een leerlingen te vinden in het onderwijs, zelfs niet na tussenkomst van het samenwerkingsverband, kunnen de partijen ondersteuning krijgen van de onderwijsconsulenten. Wanneer hier ook niks uitkomt, kunnen ouders naar de geschillencommissie passend onderwijs stappen. Niet alle zaken die bij de commissie worden ingediend leiden tot een uitspraak. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de partijen voor de zitting er alsnog uitkomen. Alle uitspraken die wel gedaan worden, worden gepubliceerd op onderwijsgeschillen.nl.

Van de in totaal 17 adviezen die de geschillencommissie nu heeft uitgebracht zijn er 15 op de website te vinden. Hiervan zijn er 10 gegrond en 4 ongegrond verklaard en 1 zaak was niet-ontvankelijk. Waar de commissie onder andere op let is of de school het traject zorgvuldig doorlopen heeft, of alle stappen zijn vastgelegd en of er steeds overleg met de ouders is geweest.

Dat lang niet alle zaken bij de geschillencommissie terecht komen blijkt wel uit de cijfers van de onderwijsconsulenten. In de periode van augustus 2014 tot en met april 2015 hebben de consulenten 880 casussen behandeld. In dezelfde periode het jaar ervoor waren dit 974 zaken. Het verschil tussen vorig jaar en dit jaar kan hem liggen in het feit dat de consulenten bij de intake eerst vragen of er al contact is geweest met het samenwerkingsverband. Is dit niet het geval, dan wordt geadviseerd om eerst met het samenwerkingsverband in gesprek te gaan. In veel gevallen komen de partijen er dan alsnog uit. 

© Nationale Onderwijsgids