Minister Slob wil reserves voor passend onderwijs weg kunnen halen

Minister Arie Slob (Onderwijs) wil het vanaf volgend jaar mogelijk maken om geld weg te kunnen halen bij samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs die grote reserves hebben. Dat kondigde hij vorige week aan tijdens het debat over de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer. Dit meldt AOb.

“Het moet maar eens keer afgelopen zijn”, zei minister Slob tijdens het debat over de grote reserves die sommige samenwerkingsverbanden opbouwen. Uit een lijst die Het Onderwijsblad onlangs publiceerde blijkt dat de meerderheid van de 152 organisaties veel meer reserves heeft dan nodig voor het opvangen van risico’s. In totaal gaat het om zo’n 180 miljoen euro. Slob heeft recentelijk bovengrenzen vastgesteld voor deze reserves, maar kan deze nog niet afdwingen bij de onderwijsinstellingen en samenwerkingsverbanden.

De onderwijsinstellingen hebben meerdere waarschuwingen gekregen en Slob wil nu maatregelen nemen: “Ik vraag alle samenwerkingsverbanden per direct plannen te maken om doelgericht het geld uit te geven aan zorg aan kinderen. En ik vertel ze nu al: als die plannen er niet komen of onvoldoende zijn, dan gaat dat geld vanaf volgend jaar – ik zal kijken hoe ik dat op een goede manier kan doen – weggehaald worden zodat het ingezet kan worden waar de noden het hoogst zijn.”

Door: Nationale Onderwijsgids