Normal_copyright_stockfreeimages__leerling_uitleg_hulp_samenwerken_juf_nakijken

Onderwijskundig begeleiders van het Landelijk Werkverband Onderwijs en Epilepsie (LWOE) geven leerlingen met epilepsie in het regulier onderwijs begeleiding. Vanwege de specifieke deskundigheid die hiervoor nodig is, is het budget voor de begeleiding van leerlingen met epilepsie naar het LWOE gegaan in plaats van naar de samenwerkingsverbanden. Dit meldt Passend Onderwijs.

Een onderdeel van de begeleiding is het adviseren van de leerkrachten, zodat zij beter kunnen omgaan met epilepsie en de invloed daarvan op leren en gedrag. Een onderwijskundig begeleider kan eventueel ook met een leerling aan het werk gaan om bijvoorbeeld een indruk te krijgen van de problematiek en ondersteuningsbehoeften.

Wanneer een leerling remedial teaching of bijles nodig heeft, is dit de verantwoordelijkheid van de school en het samenwerkingsverband. Het enige wat het LWOE biedt is de specifieke ambulante begeleiding aan leerkrachten en leerlingen die nodig is voor het onderwijs aan leerlingen met epilepsie. Het LWOE heeft de checklist 'Signaleren van epilepsie op school' ontwikkeld om de samenwerkingsverbanden en scholen te ondersteunen bij het signaleren van schoolproblemen bij leerlingen met epilepsie. 

© Nationale Onderwijsgids