Normal_unicef_op_school

Het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi had dit jaar 56 deelnemende teams van 39 scholen uit heel Nederland. Dit debattoernooi is speciaal voor leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Hierbij krijgen jongeren de kans om hun talenten als debaters te ontwikkelen. Dit meldt Stichting Nederlands Debat Instituut. 

Tijdens drie debatrondes werden de teams beoordeeld door deskundige juryleden op presentatie, argumentatie en teamwork. Acht scholen mogen tegen elkaar strijden in de finalerondes op Kleine Prinsjesdag, de dag voor Prinsjesdag. Dit zijn onder andere Utrechts Stedelijk Gymansium, Coornhert Gymnasium uit Gouda en Vossius Gymnasium uit Amsterdam.

UNICEF Nederland organiseert Kleine Prinsjesdag om jongeren de kans te geven aan Kamerleden duidelijk te maken wat zij vinden van de situatie van kwetsbare kinderen in Nederland en daarbuiten. Voorafgaand aan Kleine Prinsjesdag krijgen de scholieren een debattraining van het Nederlands Debat Instituut en UNICEF. De scholieren voeren hun debat in de Ridderzaal. Ook de Koningin van de Jeugd leest op deze dag de Troonreden van de Jeugd voor.

Met het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi leren de scholieren alles over kinderrechten. Door te debatteren over belangrijke vraagstukken binnen dit onderwerp, ontwikkelen scholieren hun taalvaardigheid: presenteren, argumenteren, reageren en samenvatten. Door het debat leren scholieren om kritisch naar hun eigen standpunt te kijken, terwijl ze tegelijkertijd de standpunten van anderen leren kennen, begrijpen en respecteren. 

© Nationale Onderwijsgids