Normal_klas_les_docent_leraar

Het project 20-80 Learning dat door Leny van der Ham op het Willem van Oranje College voor voortgezet onderwijs in Waalwijk werd opgezet, blijkt succesvol. In Nederland passen al meer dan twintig middelbare scholen het onderwijsmodel toe. Nu zijn er ook gesprekken met buitenlandse scholen om het project daar in te zetten. Dit meldt Brabants Dagblad.

Bij 20-80 Learning besteden leerlingen vier dagen in de week (80 procent) aan het volgen van hun opleiding. De overige 20 procent mogen zij gebruiken voor praktijkervaring. Oorspronkelijk is het onderwijsproject gericht op business-opleidingen. De combinatie van reguliere opleiding met een dag praktijk in de week moet het onderwijs voor leerlingen minder saai maken. Ook helpt het hen een bewuste keuze te maken voor een vervolgopleiding.

Projectleider Leny van der Ham won al diverse prijzen voor het onderwijsmodel, zoals de European Promotion Awards 2014. Dat heeft er mede voor gezorgd dat ook buitenlandse scholen interesse kregen voor 20-80 Learning. Van der Ham heeft gesprekken gehad in Antwerpen en Stockholm en zelfs India toont belangstelling. “Ik heb daar een campus bezocht voor vrouwen”, vertelt Van der Ham. “Het zou toch mooi zijn als zij een dag in de week werken aan het opzetten van een eigen bedrijf. Zo leren ze een eigen bestaan op te bouwen en niet afhankelijk te zijn van een man”.

© Nationale Onderwijsgids