Logo_inspectie_van_het_onderwijs_logo_goed

Vanaf 2016 gaat de Onderwijsinspectie een nieuw model hanteren om de onderwijsresultaten te berekenen. Om deze veranderingen vast te leggen is een wijziging van het inrichtingsbesluit WVO nodig. Scholen, instellingen en andere belanghebbenden worden uitgenodigd om op het concept wijzigingsbesluit en de toelichting daarop te reageren. Dit meldt de VO Raad. 

Er zijn een aantal belangrijke kenmerken van het nieuw onderwijsmodel. Zo gaat het aantal indicatoren van vier naar vijf. De bestaande indicator onderbouwrendement wordt namelijk gesplitst in een indicator voor onvertraagde doorstroom (zittenblijven) en eentje voor op- en afstroom. Voor de beoordeling van de leerresultaten worden voortaan absolute normen gehanteerd, in plaats van de huidige relatieve normen. Deze normen liggen voor een periode van drie jaar vast. Ook zijn de correctiefactoren aangepast.

Sinds 1 november 2014 is het vernieuwd model toegankelijk voor de scholen. Zo kunnen ze zien hoe de nieuwe berekeningswijze uitpakt voor eigen onderwijsresultaten. Via internetconsultatie kunnen scholen, instellingen en andere belanghebbenden hun mening geven over de veranderingen in de belangrijke kenmerken van het onderwijsmodel. Daarnaast is er ruimte voor een algemene reactie op het concept wijzigingsbesluit en/of de toelichting. Dit kan tot en met 2 maart. 

© Nationale Onderwijsgids