Normal_download__1_

Drie middelbare scholen in Amsterdam starten een proef met een jongerenrechtbank. Jongeren die een licht vergrijp hebben gepleegd, worden daar door leeftijdsgenoten berecht en veroordeeld. De jongerenrechters krijgen eerst een speciale training. Dit meldt NOS.

In Amerika bestaan jongerenrechtbanken al langer, met goede resultaten. De Nederlandse rechter Maria Leijten was in 2011 aanwezig bij zo’n Youth Court in New York. Sindsdien pleit zij samen met kinderrechter Gaby Crince le Roy ervoor om het concept naar Nederland te halen.

De beide rechters kregen steun van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. Daarna gaf staatssecretaris Teeven toestemming om een jongerenrechtbank in Nederland te beginnen. De eerste rechtbanken starten op de Open Scholengemeenschap Bijlmer, de Christelijke Scholengemeenschap Buitenveldert en het St. Ignatius Lyceum in Amsterdam. Elke school selecteert zo’n tien leerlingen om zitting te nemen.

De jongerenrechters hoeven zich niet te buigen over de schuldvraag, de daders hebben al bekend. Het gaat om kleine vergrijpen zoals een vechtpartij of het stelen van een ov-chipkaart. De jonge rechters bepalen de strafmaat. Het zijn kleine straffen die door de scholen niet geweigerd mogen worden.

© Nationale Onderwijsgids