Kinderdagverblijf Villa XXS mag toch openblijven na uitspraak rechter

Het kinderdagverblijf, gevestigd in Uden, mag voorlopig openblijven. Ondanks dat de gemeente Maashorst wilde dat de opvang ging sluiten. Er is namelijk al meermaals aangetoond dat het kinderdagverblijf zijn zaken niet op orde heeft. Het kinderdagverblijf mag dus openblijven, maar moet wel laten zien dat het de zaken nu wel goed op orde heeft. Dit meldt DTV Nieuws. 

 

Effectieve onderzoeken

Het eerste onderzoek naar kinderdagverblijf XXS vond plaats op 13 oktober 2022. De GGD kwam langs voor een inspectie en concludeerde dat het kinderdagverblijf in de fout was gegaan. Op die dag werden de regels voor maximale groepsgrootte voor twee groepen namelijk overtreden. Op de dag van de inspectie werden er door het kinderdagverblijf ook twee ouders afgebeld. Er werd aangegeven dat er ziek personeel zou zijn. Hierdoor konden de kinderen op 13 oktober dus niet naar de opvang.

Desinformatie gedeeld binnen het instituut

De dag na het onderzoek kreeg een van de ouders te horen dat de afmelding niet was gedaan vanwege ziek personeel, maar omdat er toezichthouders van de GGD aanwezig zouden zijn. Hieruit kan geconcludeerd worden dat iemand binnen het instituut valse Informatie heeft gedeeld met de toezichthouders, aldus de GGD.

Meerdere overtredingen

Het inspectierapport van de GGD laat zien dat het kinderdagverblijf nog meer fouten heeft gemaakt. Kinderen werden op één dag namelijk in meerdere groepen geplaatst. Dit gaat tegen de wet in. De wet geeft namelijk aan dat een kind per week maximaal van twee groepen gebruik mag maken. Dit alles gebeurde ook nog eens zonder toestemming van de ouders.

Gemeente grijpt in

Deze opsomming van fouten en overtredingen zorgt natuurlijk voor veel boosheid. Zo ook bij de gemeente Maashorst. De gemeente wil de opvang laten sluiten vanwege de vele overtredingen in het verleden, maar zelfs in januari van dit jaar werden er weer fouten geconstateerd. Eind 2023 werd er ook al eens gedreigd met sluiting van de kinderopvang. Na de geconstateerde fouten van dit jaar wilde de gemeente nogmaals dat het kinderdagverblijf zou sluiten, maar de eigenaar van het kinderdagverblijf was het hier niet mee eens

Oordeel van de rechter

Deze zaak is inmiddels in de rechtbank besproken en de rechter oordeelde dat XXS voorlopig open mag blijven. De sluiting van het kinderdagverblijf zou volgens hem te grote gevolgen hebben. XXS moet er wel voor gaan zorgen dat zij het personeelstekort gaan oplossen en ze moeten aantonen dat het verblijf nu wel goed kan functioneren zonder fouten te maken.

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema