Debatteam Groene Hart Lyceum haat door naar finale NK Debatteren

In de derde voorronde van het NK Debatteren voor Scholieren van de Stichting Nederlands Debat Instituut heeft het debatteam van het Groene Hart Lyceum de finale behaald. Deze zal worden gehouden op 17 januari in Leiden.

De eerste stelling die het debatteam moest aanvallen luidde: ‘Media-aandacht voor terrorisme doet de samenleving meer kwaad dan goed.’ Door overtuigende voorbeelden werd de winst behaald. De tweede stelling die verdedigd moest worden was: ‘De overheid moet aparte vwo-scholen realiseren ten koste van schoolgemeenschappen.’ Door een heldere presentatie werd de jury overtuigd.

Bij de improvisatie-stelling moest het team verdedigen dat ontwikkelingshulp ook gegeven moest worden aan overheden die stelselmatig rechten van homo’s en vrouwen schenden. Geen eenvoudige opgave maar door ook hier een goede strategie te kiezen, werd de overwinning behaald.

Spannend was aan het einde van de dag of drie keer winst ook voldoende punten opleverde om door te gaan naar de finale. Kim Zwaan, Yessin Beyhan, Lizzy Groenenberg en Anne Sikkes konden echter opgelucht ademhalen en trots en blij zijn toen bleek dat zij als vijfde waren geplaatst en daarmee doorgaan naar de finale.

© Nationale Onderwijsgids