Dijkgraaf stelt onderzoek in naar minimale stagevergoeding mbo

Demissionair minister Robbert Dijkgraaf moet een onderzoek starten naar de verplichtstelling van een minimale stagevergoeding voor mbo-studenten. Dat heeft de Tweede Kamer bepaald. Een motie die dit bepaalt is aangenomen door een meerderheid van de kamer, meldt MBO-Today.

Dit werd duidelijk tijdens het debat over de Onderwijsbegroting van demissionair minister Dijkgraaf. In het Stagepact was al vastgesteld dat werkgevers een passende vergoeding moeten geven aan stagiaires. Het liefst had Dijkgraaf in het Stagepact al de stagevergoeding verplicht gesteld, maar dat werd tegengehouden door werkgevers. MKB Nederland vond dat er altijd een verband moet zijn tussen de werkzaamheden van de stagiair en de beloning hiervoor. Volgens een voorman van MKB Nederland zouden eerstejaarsstudenten van het mbo daarom niet altijd in aanmerking komen met een vergoeding voor hun werkzaamheden.

Begrip voor kleine ondernemers

Sommige bedrijven hebben niet altijd de mogelijkheid om een stagevergoeding te bieden. Tijdens het debat in de Tweede Kamer kwam dit aan bod. Toen zei Dijkgraaf dat hij begrip heeft voor deze, veelal kleine, bedrijven. Daar voegde hij aan toe dat niet alle studenten een stagevergoeding wíllen. Dijkgraaf zei dat sommige studenten het al ‘een voorrecht’ vinden om überhaupt bij een bepaald bedrijf aan de slag te gaan, “als je bijvoorbeeld gitaren wilt leren bouwen”.  

Onderzoek

Dat Stagepact stelt dat zoveel mogelijk bedrijven afspraken moeten maken over een stagevergoeding en die terug laten komen in de cao’s. Daarbij noemt hij de Rijksoverheid als voorbeeld: “Wij hebben een stagevergoeding van bijna 700 euro per maand voor iedereen. Wij maken geen onderscheid tussen mbo-, hbo- en wo-studenten. Die geest willen we graag breder in het land zien.”

Om dit voor elkaar te krijgen gaat Dijkgraaf nu aan de slag met een onderzoek naar de mogelijkheden om een stagevergoeding te verplichten. De verwachting is echter dat werkgevers niet veel anders zijn gaan denken in de tussentijd. Ook betrokkenen hebben lage verwachtingen, schrijft MBO-Today.

Door: Nationale Onderwijsgids