Logo_nocnsf
We winnen veel met sport. Dit geldt natuurlijk ook voor kinderen. Door te sporten kunnen ze genieten en plezier beleven, worden kinderen gezonder en leren ze op een juiste manier met elkaar om te gaan. Daarom heeft NOC*NSF sinds een aantal jaren het Olympisch lespakket voor scholen uit het basisonderwijs. Met het Olympisch lespakket Sochi kunt u met de leerlingen volop met sport aan de slag!
 
Met het Olympisch lespakket kunt u samen met de leerlingen aan de slag met sport. Er is veel informatie te vinden over de Olympische Spelen met allerlei opdrachten. In het lespakket staan de Olympische waarden excelleren (IK), respect (JIJ) en vriendschap (WIJ) centraal. Deze waarden gelden niet alleen in de sport, maar juist ook in de dagelijkse omgang met elkaar. Hoe ga je met elkaar om tijdens de gymles of in de klas? Hoe ga je om met je tegenstander voor, tijdens en na de wedstrijd? Hoe los je een ruzie op? Kom je voor een ander kind op? 
 
IK = Excelleren
Sporten draagt bij aan je lichamelijke en geestelijke ontwikkeling en welbevinden. Daardoor leer je jezelf beter kennen, waardoor je beter in staat bent het beste uit jezelf te halen. Je leert je grenzen kennen en wat je ervoor kan doen om die verantwoord te verleggen. (Oud)sporters weten dit als geen ander en zijn dus geweldige voorbeeldfiguren. Zij weten wat excelleren betekent.
 
JIJ = Respect
Voorbeeldfiguren zijn een bron van inspiratie. Zeker voor kinderen en jongeren die afhankelijk zijn van goede voorbeelden om zich bijvoorbeeld aan op te trekken of mee te meten. Die voorbeeldfiguren zeggen: ‘Het beste uit jezelf halen? Dat kun jij ook. Tast je grenzen af, dan krijg je respect voor jezelf.’ En wie zichzelf respecteert, heeft respect voor anderen!
 
WIJ = Vriendschap
Door wederzijds respect en samen dingen te ondernemen ontstaan vriendschappen, maar op hoger niveau worden zelfs verbindingen gelegd tussen verschillende generaties mensen. Op een vriendschappelijke manier leer je van andere mensen, en leren zij weer van jou. Zo ontdek je hoe je de dingen nog beter kunt doen. Of het nu gaat om jouw sport of je dagelijkse bezigheden, het begint bij een goed voorbeeld. Jíj kunt niet zonder een ander en die ander kan niet zonder jou!
 
Met het Olympisch lespakket kunt u de Olympische Spelen en sport  als ingang gebruiken om meer persoonlijke (en misschien daarom ook lastiger) onderwerpen bespreekbaar te maken in de klas. Die kunnen te maken hebben met de omgang met elkaar in de klas, tijdens de gymles en op school, maar ook met actuele thema’s zoals geweld tegen scheidsrechters, onsportief gedrag in het algemeen en de gevolgen van langdurig pesten. 
U kunt het bijvoorbeeld  gebruiken als inleiding op het maken van omgangsregels in de klas, als verdieping dan wel alternatieve benadering van onderwerpen op sociaal-emotioneel gebied, als onderdeel van een schoolproject en als aanvulling op het Olympisch lespakket.
 
Het educatieprogramma voor ‘Sochi 2014’
In navolging van het Olympische lespakket ‘Londen 2012’ is er nu rond de Winterspelen weer nieuw materiaal beschikbaar. Het IK.JIJ.WIJ. educatie programma van NOC*NSF voor Sochi 2014 bevat namelijk een bundeling van projecten, activiteiten en producten die de doelstelling hebben de doelgroep op een positieve manier te enthousiasmeren, informeren, amuseren en te laten participeren  in de context van Vriendschap, Excelleren, en Respect met de Olympische Spelen als uitgangspunt.
 
Het Olympische educatieprogramma IK.JIJ.WIJ. omvat daarom, naast het digitale Olympisch lespakket ‘Sochi 2014’, ook sportlessen van de Olympische Sportbonden, Olympisch spreekbeurtpakket, de Olympische afscheidsmusical “START”, Olympische beeldbank, Olympische Storytelling, Olympisch Schoolbezoek, Olympische verjaardagsfeestjes en vanaf oktober jl. een Olympisch leesboek geschreven door docent lichamelijke opvoeding en cabaretier Viggo Waas.
 
Het Olympische kinderboek
NOC*NSF is initiatiefnemer van het kinderboek:  ‘Een sporttas vol linkerschoenen’. Het boek is geschreven door cabaretier en acteur Viggo Waas. Het is een leuk sportief verhaal voor kinderen van 8 tot 12 jaar oud.  In het verhaal met als hoofdpersonen Hidde en Wende, komen de drie belangrijke Olympische waarden terug. Het is het debuut van Viggo Waas als kinderboekenschrijver. Na 16 jaar voetbal bij Ajax, een opleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding en als vader van twee kinderen, weet Viggo Waas hoe belangrijk het is dat kinderen sporten en bewegen
 
Digitaal beschikbaar
Om Olympische educatie in de volle breedte zichtbaar te maken is het gehele programma  te vinden op de website www.nocnsf.nl/ikjijwij. De inhoud is zo samengesteld dat het via het digitale schoolbord of via de computer kan worden gebruikt door leerkrachten en leerlingen van de basisschool en in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. 
 
NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen: “Met het Olympische educatie programma hopen we kinderen via school op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met een groot aantal sporten en dat ze deze sporten ook echt gaan beleven. Zodat ze nog meer kunnen genieten van sport. Daarnaast is het voor kinderen ook erg leuk om stil te staan bij de Olympische Spelen, zoals de historie, de verschillende aspecten van de Olympische Spelen, de Olympische waarden en alles wat daarbij hoort.”
 
Wil je als school of als leraar ook actief aan de slag met lessen van het Olympische educatie programma of met ander Olympisch materiaal ? Ga dan naar www.nocnsf.nl/ikjijwij.
 
Primaire doelgroep: - Docenten / begeleiders
 - Kinderen van 8 tot 12 jaar: groep 5 t/m 8: basisonderwijs
 - Volwassenen / Ouders
 
Secundaire doelgroep:
- Kinderen van 4 tot 8 jaar: groep 1 t/m 4
-  Jongeren van 12 tot 19 jaar: voortgezet onderwijs

(Dit is een advertorial)