Kinderombudsman Marc Dullaert

(Novum) - Kinderen die extra zorg nodig hebben, moeten onderwijs op maat kunnen krijgen. Daarvoor pleit Kinderombudsman Marc Dullaert in een adviesrapport, dat hij opstelde naar aanleiding van zijn onderzoek naar kinderen die niet naar school gaan. De ombudsman wil dat er een omslag komt in het onderwijs van leerplicht naar leerrecht.

"De overheid, scholen en leerplichtambtenaren moeten het kind centraal zetten en hier gezamenlijke afspraken over maken in een thuiszittersakoord", zegt Dullaert in een verklaring. "Alleen dan kunnen alle kinderen in Nederland het onderwijs krijgen waar zij recht op hebben."

Duizenden kinderen in Nederland gaan niet naar school, meldt Dullaert. Vaak hebben zij specifieke onderwijsbehoeften op medisch, sociaal, intellectueel of emotioneel vlak. Volgens de wet zijn kinderen nu verplicht vijf dagen per week fysiek aanwezig te zijn op school.

Desnoods moet de leerplicht worden losgelaten om onderwijs op maat te bieden, vindt de Kinderombudsman. Zo worden andere vormen van onderwijs mogelijk, zoals onderwijs aan huis. Dullaert noemt het huidige onderwijssysteem 'in beton gegoten', terwijl deze kinderen volgens hem om flexibele oplossingen vragen.

Verder pleit de Kinderombudsman voor het aanstellen van een 'leerrechtregisseur', een onafhankelijke persoon die kan bemiddelen wanneer het zoeken naar passend onderwijs vastloopt. Ook van ouders wordt verwacht dat zij meewerken aan een realistische oplossing voor hun kind.

Dullaert begon zijn onderzoek naar thuiszitters in augustus vorig jaar en richtte daarvoor een speciaal meldpunt op. Het adviesrapport werd donderdag aangeboden aan het ministerie van Onderwijs.