Normal_11441

ROTTERDAM - De masterscriptie van de inmiddels afgestudeerde bestuurskundestudente Tanachia Ashikali is voor de tweede keer onderscheiden. Vorig jaar studeerde Ashikali al af aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De scriptie met de titel ‘Van diversiteitsmanagement naar prestaties. Een onderzoek naar de invloed van diversiteitsmanagement op HRM-uitkomsten en de rol van de leidinggevende in de Nederlandse publieke sector' heeft ditmaal de ‘Brasz-scriptieprijs 2011' van de Vereniging voor Bestuurskunde. De eerste keer was de Albeda-scriptiepijs. Zij schreef haar scriptie voor het masterprogramma Arbeid, organisatie en management van de opleiding Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam onder begeleiding van dr Sandra Groeneveld. De prijs werd op woensdag 9 mei 2012 uitgereikt tijdens het Landelijk Congres voor Bestuurskunde in Utrecht.

De jury had vooral veel waardering voor de genuanceerdheid van de vraagstelling en de zorgvuldigheid van het onderzoek. Volgens de jury komt Ashikali tot houdbare aanbevelingen voor verder onderzoek en voor de praktijk. Daarnaast is het empirisch onderzoek goed uitgevoerd. En ze slaagt erin, de analyse zodanig te verwoorden dat die ook begrijpelijk is voor wie niet altijd in statistische termen denkt.

Ashikali heeft onderzocht wat de invloed van diversiteitmanagement en enkele concrete beleidsinstrumenten is op de binding en motivatie van werknemers in de Nederlandse publieke sector. Daarnaast is zij nagegaan wat daarbij de rol is van leiderschap. Uit haar onderzoek blijkt dat diversiteitmanagement en twee beleidsinstrumenten, zoals het divers samenstellen van selectieteams en de trajecten die zich richten op het creëren van een open cultuur, een positief effect hebben op de binding en motivatie van medewerkers.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen