Normal_9336

JERUZALEM (Novum/AP) - Vandalen hebben dinsdag een Grieks-orthodox klooster en een prominente school waar joodse en Arabische leerlingen samen les krijgen beklad. De politie vermoedt dat de daders joodse extremisten zijn.

Op een muur bij de Hand in Hand-school stond 'Dood aan Arabieren'. Op de muren van het klooster was 'Dood aan christenen' te lezen. Politiewoordvoerder Micky Rosenfeld zei dat het woord 'prijskaartje' ook op de muur van het klooster is aangetroffen. Dat woord wordt vaker door joodse extremisten op gebouwen gespoten, om ermee aan te geven dat dit soort aanvallen de prijs zijn die de regering betaalt voor acties gericht tegen kolonisten.

Aanvallen van kolonisten waren in het verleden meestal gericht tegen moskeeën op de Westelijke Jordaanoever. De laatste tijd waren echter ook een moskee in Israël en Israëlische legerbases het doelwit.

Extremistische kolonisten menen dat de Westoever en het oosten van Jeruzalem, twee gebieden die Israël in 1967 veroverde, door God zijn toegewezen aan het Israël. Ze verwerpen de claim van de Palestijnen, die de gebieden als onderdeel van hun toekomstige staat zien.