Je bent op een muziekfestival en je bent in de mood om te dansen. Maar al je vrienden zijn in serieuze gesprekken verwikkeld. Je toetst in je telefoon ‘dansen' en voilà, een pijl wijst naar de plek waar de meeste mensen dansen.

Met dit ‘moodkompas' wonnen drie studenten van de TU Delft de Nederlandse editie van de European Satellite Navigation Competition, zo meldt het Netherlands Space Office. De drie nemen hun prijs in ontvangst tijdens het Kennisfestival op 15 november in Rotterdam.

De competitie, in Nederland georganiseerd door de Kennisalliantie, zoekt innovatieve nieuwe toepassingen voor satellietnavigatie. Naast de welbekende TomTom in de auto, kun je navigatiesatellieten op nog veel meer manieren gebruiken.

Inzendingen voor eerdere edities van de competitie waren een blindengeleidesysteem, interactieve stadsrondleidingen en live racen op de computer tegen professionele autocoureurs. Allemaal met behulp van satelliettechnologie.of the box te denken.'

Jeroen Glazener, specialist op het gebied van innovatieve ruimtevaarttoepassingen bij de Nederlandse ruimtevaartorganisatie NSO, zat in de jury van de competitie: ‘We zagen een variëteit aan ideeen langskomen. Maar het idee van de winnaar laat zien hoe veel meer er uit ruimtevaart te halen is door echt out of the box te denken'.

De festivalganger vindt dankzij de toepassing snel nieuwe mensen die passen bij zijn gemoedstoestand, of de gemoedstoestand die hij zoekt. De organisatie kan zien hoe bezoekers op elke willekeurige locatie zich voelen. Als de algemene stemming is: de muziek staat te zacht, kan de DJ van dienst het volume opschroeven.

Een tweede functionaliteit zal de organisatie ook aanspreken: veiligheid. Het moodkompas kan mensen met de stemming ‘ik voel me in het nauw gedreven' op een veilige manier naar open ruimte navigeren.

© Nationale Onderwijsgids