NWO-Veni van 250.000 euro voor 162 onderzoekers

NWO heeft 162 veelbelovende jonge wetenschappers een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro toegekend. Hiermee kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen. Dit meldt NWO.

De Veni-laureaten gaan onder andere onderzoek doen naar de impact van sociale netwerken op democratie, de ontwikkeling van een biosensor die bijdraagt aan het profileren van vingersporen en schonere waterstofproductie ten behoeve van de energietransitie. Ook wordt de Veni ingezet voor onderzoek naar het leven rond jonge sterren en het dynamisch voorspellen, monitoren en geven van aanbevelingen voor late effecten na borstkanker.
 
De Veni wordt jaarlijks door NWO toegekend. In totaal dienden in deze Veni-ronde 1127 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksvoorstel in voor financiering. Daarvan zijn er nu 162 gehonoreerd. Dat komt neer op een honoreringspercentage van 14 procent. De aanvragen werden door middel van peer review beoordeeld door externe deskundigen uit de betreffende vakgebieden. Met deze Veni-ronde is een totaalbedrag van 41,5 miljoen euro gemoeid.
 

NWO-Talentprogramma

Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Veni is gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.
 

Feiten en cijfers Veni-ronde 2020

  • Aantal (ontvankelijke) voorstellen: 1127
  • Verdeling v/m bij aanvragers: 515 vrouw, 612 man
  • Aantal toekenningen (honoreringspercentage): 162 (14 procent)
  • Verdeling v/m bij honoreringen: 90 vrouw, 72 man
  • Honoreringspercentage vrouwen: 17 procent
  • Honoreringspercentage mannen: 12 procent
 
Door: Nationale Onderwijsgids