Normal_rss_entry-202684

Een zonneauto uit Eindhoven is vrijdag over de finish gekomen van de World Solar Challenge, een wedstrijd voor auto's die op zonne-energie rijden. De wagen passeerde als derde de eindstreep in Adelaide, en moet nu wachten op de officiële uitslag. Op zaterdag worden de wagens gekeurd door een jury, op zondag wordt de eindstand van de race bekendgemaakt. De Brabanders zelf hebben er alle vertrouwen in en zeggen dat ze dicht bij de winst zijn.

De studenten van de Technische Universiteit Eindhoven doen mee in de klasse voor gezinsauto's. Daarin telt niet alleen de eindtijd, maar teams krijgen ook punten voor bijvoorbeeld het aantal inzittenden en het accuverbruik. Auto's uit Hongkong en Australië kwamen eerder dan Eindhoven over de finish. "Maar onze efficiëntiescore is veel hoger, we konden ons veel achterstand veroorloven. Eigenlijk hoefden we vrijdag alleen op tijd over de finish te komen", zegt een woordvoerster van het team. Tijdens de race moest de wagen een afstand van 1200 kilometer op één batterijlading rijden.

De Eindhovenaren vieren vrijdag alvast feest in Adelaide. Niet alleen vanwege de waarschijnlijke eindzege, maar ook omdat het is gelukt ruim 3000 kilometer door Australië te rijden en de finish te halen. Eindhoven doet voor de vierde keer mee en won de drie voorgaande edities. Oud-deelnemers richtten in 2016 het bedrijf Lightyear op, dat vanuit Noord-Brabant probeert een auto die op zonne-energie rijdt op de markt te brengen. Het eerste model, de Lightyear One, werd in juni onthuld.

In de raceklasse lag een zonneauto uit Delft op koers voor de winst, maar met de finish in zicht ging het donderdag mis. De auto vloog in brand. De coureur wist zichzelf in veiligheid te brengen. Van de wagen bleven alleen de kentekenplaat en een paar zonnecellen over. Delft had woensdag de koppositie overgenomen van concurrent Enschede. Die zonneauto werd door een windvlaag van de weg geblazen en belandde ondersteboven in het rode zand van de Australische woestijn. De overwinning ging uiteindelijk naar een team uit Leuven. Debutant Groningen finishte als vierde.

Door: ANP