Solar Team Twente onthult nieuwe zonneauto

Solar Team Twente heeft in een spectaculaire liveshow in bioscoop Kinepolis Enschede de nieuwste Twentse zonneauto onthuld: RED Horizon. Als enige Nederlandse team heeft Solar Team Twente de auto ontworpen volgens een nieuw, pijlvormig concept met drie wielen. Dit meldt de Universiteit Twente.

Het team kiest met dit concept voor een optimaal compromis tussen efficiëntie en een goede wegligging. RED Horizon verschijnt eind oktober aan de start van Solar Challenge Morocco. Dit wordt voor het team een volledig nieuwe race die nieuwe uitdagingen met zich meebrengt.

Racen in de Sahara

Om te racen in de Sahara moet het team een aantal grote uitdagingen overwinnen. Het bochtige, heuvelachtige parcours betekent bijvoorbeeld dat er meer nadruk ligt op de stabiliteit van de auto, maar vooral ook op het vermogen. “Zonneauto’s zijn ontworpen om zo efficiënt mogelijk te rijden op een constante snelheid. Hiervoor is relatief weinig vermogen nodig”, zegt elektrisch ingenieur Thijs Alberts. “Maar om een berg op te rijden is veel meer vermogen nodig, dus hebben we onze motor flink doorontwikkeld.”

Eigen elektromotoren

Solar Team Twente produceert al sinds 2013 haar eigen elektromotoren. Hierdoor heeft het team veel invloed op de prestaties van de motor, zodat deze precies afgesteld kan worden naar de gewenste prestaties en efficiëntie. Daarnaast wil het team gebruik maken van hun gloednieuwe, zelf ontwikkelde motorcontroller. “Deze vergroot onze winstkansen aanzienlijk”, aldus Alberts.

Door: Nationale Onderwijsgids