Normal_open_access__badges__buttons__wetenschap

Ongeveer de helft van peer-reviewed artikelen van Nederlandse wetenschappers was in 2017 voor iedereen beschikbaar. In 2016 was dit nog 42 procent. Dit maakte de VSNU bekend na afloop van de internationale open access week, zo meldt de VSNU.

Dit komt neer op bijna 23.000 peer-reviewed artikelen van 14 Nederlandse universiteiten die open access beschikbaar zijn. In 2016 was 42 procent van de wetenschappelijke artikelen open access beschikbaar.
 
Eind 2013 heeft staatssecretaris Dekker doelstellingen geformuleerd op het gebied van open access, die in het Nationaal Plan Open Science begin 2017 zijn aangescherpt. Vanaf 1 januari 2020 moeten alle wetenschappelijke artikelen die met publiek geld zijn gefinancierd, gepubliceerd worden in open access tijdschriften en open access platforms.
 
De VSNU onderhandelt namens de Nederlandse universiteiten met de grotere uitgevers van wetenschappelijke tijdschriften over de abonnementsgelden voor die tijdschriften. Zoals Stan Gielen, voorzitter van NWO, eerder zei: “Wetenschap hoort niet achter een betaalmuur, maar moet voor iedereen vrij toegankelijk zijn. In heel Europa voeren universiteiten moeizame onderhandelingen met uitgevers. Ondertussen maken ze exorbitante winsten op werkzaamheden die vooral door wetenschappers worden verricht. Dat moet afgelopen zijn.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids