Normal_unitassr

Utrechtse studentenvereniging Unitas S.R. heeft een student geschorst omdat hij een mail had rondgestuurd binnen de vereniging met "racistische en seksistische opmerkingen'. Het bestuur van de vereniging neemt nadrukkelijk afstand van de opmerkingen uit de mail. De Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht hebben al aangekondigd in de gaten te houden of de vereniging afdoende maatregelen neemt als gevolg van het incident. Dit meldt de Volkskrant.

De mail bevatte een uitnodiging voor een borrel waarin de leden onder meer werden aangespoord om net zoveel te drinken als het aantal "slachtoffers bij de aardbeving van Lombok". Ook werd gerefereerd aan de Thaise voetballertjes die in juli vastzaten in een grot. In de mail worden zij "gele tiener rukkers genoemd". Via PubLeaks belandde de mail in handen van de Volkskrant.

Unitas S.R. is een intern onderzoek gestart. Het bestuur benadrukt dat de uitnodiging niet in opdracht van het bestuur is verzonden. Ook zegt het bestuur dat de opmerkingen uit de mail niet passen bij de gebruikelijke omgangsvormen van de vereniging. Onderzoeker Rob Witte van Kenniscentrum Discriminatie Nederland is hier niet zo zeker van. "Vaak is dit soort misplaatste joligheid een symptoom van een verziekte interne cultuur."

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids