Normal_engels_taal_woordenboek_studeren_meisje

De vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Inspectie van het Onderwijs en de universiteiten van Maastricht en Twente. Ze willen daarmee de verengelsing van het hoger onderwijs in Nederland tegenhouden. Dit meldt de Volkskrant.

Volgens BON overtreden beide universiteiten de wet omdat zij, zonder geldige reden, opleidingen in het Engels aanbieden. Volgens de vereniging is het een wettelijke taak van hogere onderwijsinstellingen om de Nederlandse taalvaardigheid van studenten te bevorderen. Door opleidingen in het Engels aan te bieden, brengen de onderwijsinstellingen "veel schade toe", aldus de vereniging.

De universiteiten van Maastricht en Twente zijn niet de enige die opleidingen in het Engels aanbieden. Toch klaagt BON alleen deze twee instellingen aan omdat de verengelsing hier te ver zou gaan. BON klaagt daarnaast de onderwijsinspectie aan omdat deze volgens de vereniging niets doet tegen het onterecht aanbieden van Engelstalige opleidingen.

BON-voorzitter Ad Verbrugge lichtte de zaak toe in Nieuwsuur. Volgens hem zouden universiteit vooral kiezen voor de Engelse taal om meer buitenlandse studenten te lokken. Dat is oneigenlijk gebruik van publieke middelen vindt BON en leidt er bovendien toe dat het Nederlands een "provincietaal" dreigt te worden.

De universiteiten van Maastricht en Twente zeggen de rechtszaak vol vertrouwen tegemoet te zien. Wanneer het kort geding plaatsvindt, is nog niet bekend.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids