Normal_wetenschap__onderzoek__innovatie

Het Bestuur van NWO heeft tien aanvragen in de Nationale Roadmap voor Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur gehonoreerd, voor een totaalbedrag van 138 miljoen euro. Vandaag reikte minister Van Engelshoven de tien Roadmap-certificaten op het Science Park in Utrecht uit. Dit meldt Rijksoverheid.

De gehonoreerde wetenschappelijke infrastructuur is van groot belang voor het verrichten van vernieuwend wetenschappelijk onderzoek en als aanjager van maatschappelijke en economische innovatie in alle wetenschappelijke disciplines. De toekenningen maken infrastructuur mogelijk binnen de bèta/technische, de alfa/gamma disciplines en in de levenswetenschappen.
 
In 2015 werd in opdracht van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap door NWO een Permanente Commissie voor Grootschalige Wetenschappelijke infrastructuur ingesteld om de strategische kaders van investeringen in grootschalige wetenschappelijke infrastructuur voor langere tijd vast te leggen. Onder voorzitterschap van Prof.dr.ir. C.J. van Duijn maakte de Permanente Commissie in 2016 eerst een landschapsanalyse van de grote onderzoeksfaciliteiten in Nederland. 
 
Na deze analyse selecteerde de Permanente Commissie 33 onderzoeksfaciliteiten die de komende vier jaar de hoogste prioriteit hebben en samen de Nationale Roadmap vormen. Deze faciliteiten zijn op de Nationale Roadmap gekomen. Medio 2017 dienden 21 van de 33 geselecteerde onderzoeksfaciliteiten een financieringsaanvraag in, waarvan er nu tien zijn gehonoreerd.  
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids