Normal_klas__klaslokaal__kinderen__po__basisonderwijs

Wat is het effect van zit-stabureaus op basisschoolkinderen? Neuropsycholoog Jérôme Gijselaers gaat een maand naar de School of Sport, Exercise and Health Sciences van de Loughborough University in het Verenigd Koninkrijk om een antwoord te kunnen geven op deze vraag. Dit meldt Open Universiteit.

Jérôme Gijselaers is universitair docent bij het Welten-instituut en richt zich in zijn onderzoek op de centrale vraag: kun je beter leren als je meer beweegt? Voor een onderzoek naar de effecten van zit-stabureaus op basisschoolkinderen reist hij naar Engeland af: daar zijn twee studies gedaan op dit gebied. Gijselaers gaat met die gegevens aan de slag en onderzoekt ook hoe Engelse wetenschappers hun onderzoeken opzetten en hoe ze speciale bewegingsmeters en de bijbehorende software gebruiken. De opgedane kennis kan hij inzetten voor zijn eigen onderzoek naar de relatie tussen leefstijl en leren.
 
Gijselaers kan dit onderzoek doen met met behulp van de KNAW Van der Gaag beurs. Deze beurs is in het leven geroepen voor promovendi en jonge postdocs en bedraagt maximaal 9.700 euro per persoon.  
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids