Normal_telefoon__smartphone__mobiel__auto

Verkeersveiligheidsinstituut SWOV is bezorgd over het gebruik van smartphones in het verkeer onder jongeren. Een grote groep van hen fietst vaak append of bellend vaan A naar B. De jongeren lijken zich van die gevaren een stuk minder bewust te zijn dan volwassenen. Dat meldt RTL Nieuws.

Om tot deze conclusie te kunnen komen, ondervroeg SWOV 4.000 Nederlanders over het gebruik van hun telefoon in het verkeer. Twee van de drie ondervraagden geven toe regelmatig te appen of te bellen tijdens het autorijden of fietsen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt tegelijkertijd dat ruim 75 procent vindt dat dit gedrag gevaarlijk is.

Van de kinderen en jongeren die werden ondervraagd gaf net iets meer dan de helft aan dat ze het gebruik van mobiele telefoons in het verkeer gevaarlijk vinden. Tevens wordt uit het vragenonderzoek duidelijk dat hoe jonger de ondervraagde is, hoe vaker hij of zij de telefoon gebruikt in het verkeer.

Dat er grote zorgen worden geuit om kinderen en jongeren heeft dus met name te maken met het feit dat kinderen én minder zien dan volwassenen én vaker hun telefoon gebruiken. Uit het onderzoek van de SWOV blijkt dat het voor jongeren een gewoonte is geworden om regelmatig hun smartphone te controleren. Voor hun verkeersveiligheid zijn al deze conclusies ongunstig, zo laat het verkeersinstituut weten. Jongeren moeten daarom meer en beter worden gewezen op de risico’s.

De enquête laat verder het tegenstrijdige beeld zien dat mensen ondanks het bewustzijn van de gevaren toch vaak hun telefoon gebruiken in het verkeer. Daarnaast gebruiken zij hun telefoon veel vaker dan ze denken.  Vooral als er een appje binnenkomt lukt het meer dan 60 procent van de mensen niet om dat te negeren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids