Logo_universiteit_leiden__2_

Forensisch archeologe Hayley Mickleburgh (Universiteit Leiden) is de eerste winnaar van de Nationale Postdocprijs. Dat hebben De Jonge Akademie en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen bekendgemaakt. Mickleburgh, die bestudeert hoe lijken vergaan en skeletten uit elkaar vallen, ontvangt 10.000 euro om vrij te besteden aan onderzoek. Dat meldt De Jonge Akademie.

Dr. Hayley Louise Mickleburgh (Poole, Engeland, 1984) studeerde in 2007 cum laude af in de archeologie aan de Universiteit Leiden. Ze promoveerde in 2013 in Leiden op onderzoek naar eetgewoonten en ziektes van inwoners uit het Caribische gebied, van voor de tijd van Columbus. Ze deed dat onder andere aan de hand van de gebitten van honderden jaren oude skeletten uit Guadeloupe. Sinds 2013 ontwikkelt ze methoden die beter documenteren hoe menselijke resten uiteen vallen. Ze is deskundige voor de Landelijke Politieacademie en gastonderzoeker bij de Texas State University in de Verenigde Staten.

Op een zogeheten 'body farm' in Texas onderzoekt Mickleburgh hoe de houding waarin iemand is begraven, van invloed kan zijn op de verdere ontbinding. Ze gebruikt methodes uit de archeologie, forensische studies, biologie en geochemie. Mickleburgh ontdekte onder andere dat het schouderblad soms veel eerder in de ontbinding loslaat dan gedacht. Dat is nuttige informatie voor misdaadonderzoekers en voor archeologen die grafrituelen onderzoeken.

De jury roemt het feit dat Mickleburgh haar kennis niet alleen met wetenschappers deelt, maar ook met een breed publiek. Mickleburgh maakt bijvoorbeeld samen met de Universiteit Maastricht een 3D-animatie van een ontbindend lichaam. Studenten, onderzoekers, rechercheurs en het brede publiek kunnen die animatie in de toekomst gebruiken.

De Nationale Postdocprijs is in 2017 ingesteld door De Jonge Akademie en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). De prijs is bedoeld voor postdoconderzoekers en universitair docenten die excellent wetenschappelijk onderzoek uitvoeren met (potentieel) grote maatschappelijke impact. De onderzoekers worden genomineerd door directeuren van Nederlandse onderzoeksinstituten en door hoogleraren.

De prijsuitreiking is op vrijdagmiddag 17 november aanstaande, in het Hodshon Huis van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids