Normal_rss_entry-103115

Universiteiten openen maandag het nieuwe academische jaar. Dat gebeurt op diverse manieren, maar vooral met speeches van heel verschillende sprekers.

Zo heeft de universiteit van Leiden oud-student Merijn Tinga uitgenodigd om de openingsrede te houden. Hij is bekend als de 'Plastic Soup Surfer'. Tinga pleit internationaal voor een wereld die zoveel mogelijk materialen hergebruikt en die met name plastic afval in de oceanen te lijf gaat.

Bij de Universiteit van Amsterdam spreekt de populaire hoogleraar Robbert Dijkgraaf over 'inspirerend onderzoek’. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zal bij de Erasmusuniversiteit in zijn stad ingaan op de complexe hedendaagse steden.

Demissionair onderwijsminister Jet Bussemaker en schrijfster Hanna Bervoets openen het academisch jaar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De minister kan op extra aandacht rekenen: drie belangenorganisaties kondigden al een "sympathieke'' actie aan tegen "publicatiedruk, administratie, onderwijsverantwoording, subsidieaanvragen, te weinig mankracht.''

In Tilburg spreekt voorzitter van het College van Bestuur Koen Becking over de verantwoordelijkheid van de universiteit om kennis te verspreiden in tijden van nepnieuws, meningen en opinies. De universiteit van Utrecht geeft het podium aan 'Denker des vaderlands' René ten Bos, die het ook zal hebben over het omgaan met feiten.

Het afgelopen studiejaar stonden er 264.838 studenten ingeschreven bij een bachelor- of een masteropleiding aan een universiteit. Hoeveel het er dit jaar zijn, wordt pas volgende maand definitief vastgesteld, maar de universiteiten houden rekening met een kleine groei.

Door: ANP