Normal_duisenberg

Pieter Duisenberg wordt de nieuwe voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Hij volgt per 1 oktober 2017 Karl Dittrich op, die sinds 2012 de vereniging leidt en met pensioen gaat. Dit meldt VSNU.

"Pieter Duisenberg is een gedreven en betrokken leider met liefde voor de academie. Hij heeft zijn sporen verdiend in zowel het bedrijfsleven als de politiek waarbij het hoger onderwijs steeds zijn professionele en persoonlijke aandacht heeft gehad", aldus Kristel Baele, collegevoorzitter van Erasmus Universiteit Rotterdam die namens de VSNU de selectiecommissie voorzat.

"De VSNU staat voor de opgave om de vereniging zo slagvaardig mogelijk en met meer impact te laten werken, met een krachtig geluid namens de universitaire sector. De universiteiten willen prominent bijdragen aan Nederland als kennissamenleving en zich gezamenlijk sterk maken voor een toppositie, zowel in het hart van onze samenleving als op het internationale speelveld. Zo zetten zij in op meer samenwerking met maatschappelijke partners, ruimte voor talentontwikkeling van studenten en docenten, een sterk internationaal profiel en een leidende positie op het gebied van de mensgerichte digitaliserende samenleving. Met zijn achtergrond acht het Algemeen Bestuur van de VSNU Pieter Duisenberg de juiste persoon om deze ambitie verder te brengen en de plannen te concretiseren." Duisenberg is benoemd voor een periode van vier jaar.

Pieter Duisenberg is sinds 2012 Tweede Kamerlid (VVD) met de portefeuille Hoger Onderwijs en Wetenschap en is voorzitter van de commissie Financiën. In de Kamer was hij de afgelopen vijf jaar een van de drijvende krachten achter het studievoorschot (sociaal leenstelsel) om de onderwijskwaliteit te verhogen en deed hij succesvol voorstellen voor meer academische docenten in het voortgezet onderwijs, internationalisering voor studenten en een sterkere positie voor opleidingscommissies. Voor zijn opvallende bijdrage om mensen te binden en zich niet te laten belemmeren door politieke kleur is hij in 2016 uitgeroepen tot Meest Sportieve Kamerlid. Voordat hij de Tweede Kamer in ging, werkte Duisenberg ruim twintig jaar in het bedrijfsleven, bij Shell, McKinsey & Company en Eneco. Duisenberg is actief als gastdocent aan de Vrije Universiteit. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen, waarvan twee studerend aan één van onze universiteiten.

De VSNU wordt gevormd door de veertien Nederlandse universiteiten, met gezamenlijk 265.000 studenten en 53.000 medewerkers. De VSNU behartigt de belangen van de universiteiten naar kabinet, politiek, overheid en maatschappelijke organisaties. Daarnaast is de VSNU de werkgeversorganisatie voor de universitaire sector.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids