Logo_logo_tilburg_university

Tilburg University heeft Jelte Wicherts benoemd tot hoogleraar Methodologie van de sociale en gedragswetenschappen. De leerstoel is gevestigd bij het departement Methoden en Technieken van de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences. De benoeming is ingegaan per 1 april. Dit meldt Tilburg University.

De afgelopen jaren heeft Jelte Wicherts in Tilburg een succesvolle onderzoeksgroep opgebouwd die verschillende methodologische en statistische problemen in het hedendaagse (psychologische) onderzoek in kaart heeft gebracht. Denk aan het verkeerd rapporteren van statistische uitkomsten en vertekeningen die optreden doordat onderzoekers hun onderzoeksresultaten niet altijd publiceren en onderzoeksgegevens vaak op verschillende wijzen kunnen analyseren.

Wicherts gaat zich toeleggen op het verbeteren van onderzoekspraktijken in de psychologie en aangrenzende vakgebieden, onder meer door het verbeteren van transparantie van onderzoek via het delen van data en onderzoeksmaterialen, het verder ontwikkelen van geautomatiseerde methoden om fouten in wetenschappelijke artikelen op te sporen, het tegengaan van publicatiebias, het verbeteren en bevorderen van methodologische vernieuwingen op het gebied van pre-registratie  en het ontwikkelen van nieuwe statistische methoden waarmee onderzoekers data op verantwoorde wijze kunnen analyseren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids