Normal_techniek_student_auto

Steeds meer technische studies krijgen te maken met een numerus fixus. Volgens Victor van der Chijs, voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Twente, moeten technische universiteiten daar de komende jaren rekening mee houden. Dat meldt BNR.

Eerder werd al bekend dat momenteel vooral voor opleidingen aan de TU Eindhoven een beperkt aantal studieplekken geldt. Toch lijkt dit ook bij de universiteiten van Delft, Wageningen en in mindere mate Enschede toe te nemen. Van der Chijs acht de kans vrijwel zeker dat het aantal studenten alleen maar verder toeneemt.

Ondanks dat het Nederlandse bedrijfsleven maar wat blij is met de grote populariteit van technische opleidingen, is er op de universiteiten zelf nauwelijks meer plaats. Dat komt met name door een tekort aan geld. De universiteiten trekken daarom aan de bel in de hoop dat er meer financiële middelen beschikbaar komen. Nu is het jammer dat niet alle arbeidsplekken gevuld kunnen worden.

Het kabinet is, samen met universiteiten en bedrijven, sinds een aantal jaar al flink bezig om studenten te motiveren voor technische studies. Van der Chijs benadrukt het belang van technisch opgeleide mensen, zeker in deze tijden van digitalisering en innovatie. Het zou volgens de voorzitter goed kunnen dat er in de toekomst nóg meer van dit soort arbeidskrachten nodig zijn, maar dan moeten zij wel de kans hebben om de juiste studie te volgen. Dat kan alleen als de financiering verbeterd wordt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids