Normal_tue_eindhoven

Het aantal studenten dat zich aanmeldt voor een studie aan de TU Eindhoven neemt steeds verder toe. In vijf jaar tijd zijn er 3.500 studenten bij gekomen, waardoor de universiteit bang is dat er een studentenstop moet worden ingesteld. Daarover heeft de TU een brandbrief gestuurd aan minister Bussemaker van Onderwijs en informateur Schippers. Dat meldt NOS.

De groei van de studenten is eigenlijk positief, maar omdat de universiteit tegelijkertijd minder geld beschikbaar heeft, is de groei nadelig. Bestuursvoorzitter Jan Mengelers zegt dat de uitdagingen op allerlei gebieden binnen de universiteit daardoor erg groot worden. Er is meer geld nodig uit Den Haag om zorg te kunnen dragen voor de begeleiding van studenten en om voldoende faciliteiten als huisvesting en lesruimtes te creëren.

Voor vijf opleidingen had de TU Eindhoven al besloten om een numerus fixus met decentrale selectie in te stellen voor het schooljaar 2018-2019, omdat het maximum aantal aanmeldingen is bereikt. Datzelfde dreigt te gebeuren voor vier andere opleidingen, waaronder Werktuigbouwkunde en Technische Natuurkunde en Bouwkunde. Zonder maatregelen verwacht de universiteit over drie jaar een studentenaantal van maar liefst 15.000.

Niet alleen in Eindhoven is er een toename te zien in het aantal studenten dat een technische studie volgt. Ook de andere technische universiteiten in Nederland hebben te maken met een forse groei, al is Eindhoven op dat gebied koploper. Middels de brandbrief hoopt Mengelers dat de universiteit geen studentenstop hoeft in te stellen. Door de snel groeiende economie is er immers veel vraag naar afgestudeerden aan een technische universiteit.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids