Normal_psychische_hoofdpijn_falen_verdrietig

Hoe werkt pijn precies? En hoe pijngevoelig is Nederland? Onderzoekers van het Radboudumc lanceren samen met De Kennis van Nu en NWO het Groot Nationaal Onderzoek 'Pijn' (GNO). Dit meldt NWO.

Pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt heet chronische pijn. Bijna twintig procent van de Nederlandse bevolking heeft hier last van. De financiële gevolgen van pijn zijn jaarlijks hoger dan kanker, hartziekten en diabetes bij elkaar.

Anesthesioloog Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson (Radboudumc) willen bepalen of mensen die pijngevoeliger zijn ook meer kans hebben op chronische pijn en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven. Zij gaan daarom onderzoek doen naar de pijngevoeligheid van Nederland. Pijnbeleving verschilt per individu. Daarom is het belangrijk dat zo veel mogelijk Nederlanders meedoen. Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn.

Vrijwel al het pijnonderzoek tot nu toe is verricht in het ziekenhuis, op mensen die al veel pijn hebben. Bij het GNO gaan we een stapje verder en onderzoeken we hoe pijngevoelig de Nederlandse populatie is. Hierin wordt pijn gemeten aan de hand van een vragenlijst die mensen thuis achter hun computer in kunnen vullen. “Omdat mensen het thuis kunnen invullen meten we hoe mensen hun pijn ook echt in het dagelijks leven ervaren, en worden zij dus niet beïnvloed door een kunstmatige situatie in een ziekenhuis”, aldus hoofdonderzoeker Monique Steegers. Met de resultaten hopen de onderzoekers uiteindelijk een betere pijnbehandeling te vinden voor pijn in het algemeen, maar zeker voor patiënten met chronische pijn.

Voor het televisieprogramma De Kennis van Nu zoekt presentator Elisabeth van Nimwegen haar pijngrens op. Als je ook wilt weten hoe pijngevoelig jij zelf bent, ga dan naar de website van De Kennis van Nu en draag bij aan het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn. Eind november zijn de eerste resultaten in de uitzending te zien.

De uitzending is donderdag 4 mei om 19.20 uur op NPO 2.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids