Proefkonijnen komt als programma voor de jeugd terug op televisie

Het tv-programma Proefkonijnen keert terug op televisie. Vanaf zaterdag 13 januari is het populairwetenschappelijk programma van BNNVARA wekelijks aan het begin van de avond te zien bij Zapp, het jeugdblok van de publieke omroep NPO. De presentatie is in handen van Jurre Geluk en Sahil Amar Aïssa.

In het programma stellen de presentatoren "hun lichaam en geest ter beschikking aan de wetenschap". Samen met deskundigen en kinderen uit groep 8 proberen Geluk en Aïssa antwoorden te vinden op wetenschappelijke vragen. "Proefkonijnen voelt voor mij echt als een iconisch BNNVARA-programma. Dus ik voel me vereerd om dit samen met Sahil te mogen maken", zegt Geluk. "Nu we Proefkonijnen voor Zapp mogen maken gaan we de harten veroveren van groep acht, de legends van de basisschool. We hebben zó veel lol gehad tijdens de opnames. Hopelijk is dat goed terug te zien."

Liefde voor de wetenschap 

"Toen ik gevraagd werd voor Proefkonijnen dacht ik: hèhè, eindelijk. Nu kan ik mijn liefde voor wetenschap combineren met mijn liefde voor het in gevaar brengen van mijn leven", zegt Amar Aïssa. "Zodra ik hoorde dat ik het programma met mijn goede vriend Jurre Geluk ging presenteren, heb ik eerst gesmeekt of ze niet iemand anders konden vinden; Jan Smit, Henny Huisman, Wopke Hoekstra. Iemand. Het moest en zou Jurre zijn, en nu is het een chaos. Wel een geweldige chaos. Ik heb zelfs mijn ribben gekneusd tijdens de opnames, dat was overigens, verbazingwekkend genoeg, niet Jurre's schuld."

Pijn van een bevalling 

Valerio Zeno en Dennis Storm presenteerden tussen 2011 en 2015 de eerste seizoenen van Proefkonijnen. Zij haalden toen meerdere keren het nieuws, onder meer toen zij een stukje van elkaars vlees opaten en toen zij met behulp van elektroden de pijn van een bevalling probeerden te ervaren. In 2016 en 2017 namen Jan Versteegh en Geraldine Kemper het over. In 2020 was Geluk ook al te zien in het programma, toen met Kaj van der Ree als co-host. Die reeks stopte na slechts een aflevering omdat er ophef was ontstaan over Van der Ree. Die werd beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag.

Door: ANP